DECRET 363/2004, de 24 d'agost, pel qual es regula el procediment administratiu per a l'aplicació del Reglament electrotècnic per a baixa tensió.

Preàmbul

Amb l'aprovació del Reglament electrotècnic per a baixa tensió i les seves instruccions tècniques complementàries, mitjançant el Reial decret 842/2002, de 2 d'agost (BOE núm. 224, de 18.9.2002), s'introdueix un nou marc normatiu en el camp de les instal·lacions elèctriques de baixa tensió.
Aquesta nova situació fa que s'hagi d'adaptar l'actual normativa reguladora del procediment d'actuació del Departament de Treball i Indústria per a l'aplicació en el territori de Catalunya del Reglament electrotècnic per a baixa tensió, d'acord amb la Llei 21/1992, de 16 de juliol, d'Indústria i la Llei 13/1987, de 9 de juliol, de seguretat de les instal·lacions industrials.
Per altra banda, l'article 12.1.2 de l'Estatut d'Autonomia atribueix a la Generalitat de Catalunya la competència necessària per poder desenvolupar la normativa bàsica estatal que s'ha aprovat en matèria d'instal·lacions elèctriques de baixa tensió, amb la finalitat d'adaptar-la a la realitat i característiques d'aquesta Comunitat Autònoma considerant l'experiència acumulada amb el desplegament normatiu propi a partir de l'Ordre del Departament d'Indústria i Energia de 14 de maig de 1987.
En aquest sentit, i amb la finalitat d'aconseguir elements de simplificació administrativa, garantint al mateix temps la seguretat de les instal·lacions, el present Decret conté la classificació de les instal·lacions elèctriques de baixa tensió en relació amb els tràmits administratius que requereixen per a la seva execució, les verificacions i els controls, les noves figures d'empresa instal·ladora i d'instal·lador autoritzat de baixa tensió, així com les funcions de les entitats d'inspecció i control concessionàries de la Generalitat de Catalunya en aquest camp.
Sobre la base del que s'ha exposat, a proposta del conseller de Treball i Indústria, vist el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora i amb la deliberació prèvia del Govern,
Decreto:

Article 1

Objecte

Constitueix l'objecte d'aquest Decret establir el procediment administratiu per a l'aplicació del Reglament electrotècnic per a baixa tensió aprovat per Reial decret 842/2002, de 2 d'agost.

Article 2

Àmbit d'aplicació

Les normes que estableix aquest Decret són d'aplicació a l'execució, inspecció i manteniment de les instal·lacions elèctriques distribuïdores, receptores i generadores per a l'ús i consum propi, en baixa tensió, així com l'actuació de les empreses instal·ladores dins l'àmbit territorial de Catalunya.

Article 3

Classificació de les instal·lacions

3.1 Les noves instal·lacions elèctriques, segons la seva importància i risc d'accident, es classifiquen en les dues classes següents en relació amb els tràmits administratius que requereix la seva execució:
a) Instal·lacions amb projecte: instal·lacions complexes o d'alt risc que necessiten projecte per identificar-les i per justificar sense ambigüitats el compliment de la Reglamentació de seguretat vigent, així com de certificació de direcció i acabament d'obra que garanteixi la seva concordança amb el projecte i l'adaptació a l'esmentada Reglamentació.
b) Instal·lacions amb memòria tècnica de disseny: instal·lacions senzilles que necessiten per a la seva identificació una memòria tècnica de disseny (MTD) amb l'objecte de proporcionar les principals dades i característiques de disseny de les instal·lacions i que permeti constatar el compliment de la reglamentació de seguretat vigent en els aspectes essencials o bàsics.
3.2 Les instal·lacions receptores elèctriques noves amb projecte s'agrupen segons el tipus d'instal·lació, el local on s'instal·len, la tensió i la potència. Són les següents:
Grup a) Les corresponents a indústries, en general, i una P>20 kW.
Grup b) Les corresponents a: locals humits, amb pols o amb risc de corrosió; bombes d'extracció o elevació d'aigua, siguin industrials o no, i una P>10 kW.
Grup c) Les corresponents a: locals mullats, generadors i convertidors, conductors aïllats per a caldejament, amb exclusió dels habitatges, i una P>10 kW.
Grup d) Les de caràcter temporal per alimentació de maquinària d'obres de construcció o les de caràcter temporal en locals o emplaçaments oberts, i una P>50 kW.
Grup e) Les d'edificis destinats principalment a habitatges, locals comercials i oficines, que no tinguin la consideració de locals de pública concurrència, en edificació vertical o horitzontal, i una P> 100 kW per caixa general de protecció.
Grup f) Les corresponents a habitatges unifamiliars, i una P>50 kW.
Grup g) Les de garatges que requereixin ventilació forçada; qualsevol que sigui la seva ocupació.
Grup h) Les de garatges amb ventilació natural, amb més de 5 places d'estacionament.
Grup i) Les corresponents a locals de pública concurrència; sense límit de potència.
Grup j) Les corresponents a: línies de baixa tensió amb suports comuns amb les d'alta tensió, màquines d'elevació i transport, les que utilitzin tensions especials, les destinades a rètols lluminosos salvat que es considerin instal·lacions de baixa tensió, segons el que estableix la ITC-BT 44, tanques elèctriques i xarxes aèries o subterrànies de distribució; sense límit de potència.
Grup k) Les instal·lacions d'enllumenat exterior, i una P> 5 kW.
Grup l) Les corresponents a locals amb risc d'incendi o explosió, exceptuant els garatges; sense límit de potència.
Grup m) Les de quiròfans i sales d'intervenció, sense límit de potència.
Grup n) Les corresponents a piscines i fonts, i una P> 5 kW.
Grup o) Totes aquelles que, encara que no constin en cap dels grups anteriors, determini el Departament de Treball i Indústria, segons correspongui.
P> Potència prevista en la instal·lació, considerant el que s'estipula a la ITC-BT-10. És la potència màxima admissible de la instal·lació.
3.3 Així mateix, requeriran l'elaboració de projecte les ampliacions i modificacions de les instal·lacions següents:
a) les ampliacions i modificacions de les instal·lacions del grup (b, c, g, i, j, l, m) i modificacions d'importància de les instal·lacions que per a la seva execució, precisen projecte.
S'entendrà per modificacions d'importància les que afecten a més del 50% de la potència màxima admissible. Igualment, es considerarà modificació d'importància la que afecti a línies completes de processos productius amb nous circuits i quadres, encara que es tracti de reducció de potència.
b) Les ampliacions de les instal·lacions que, essent dels tipus que requereixen projecte, no arribessin als límits establerts de potència prevista, però que els superessin en produir-se l'ampliació.
c) Les ampliacions d'instal·lacions que originàriament van requerir projecte, si en una o en diverses ampliacions es supera el 50% de la potència màxima prevista en el projecte anterior o l'ampliació supera els límits de potència assenyalats en el punt 3.2.
3.4 Si una instal·lació o part d'ella està compresa en més d'un grup dels especificats, se li aplicarà el criteri més exigent dels establerts en els grups esmentats. Per determinar si cal projecte en una instal·lació, se n'haurà d'avaluar la potència total prevista quan es consideri tota la instal·lació; i, quan es consideri la part de la instal·lació corresponent a l'altre grup s'avaluarà la potència prevista de la part corresponent.
3.5 Les instal·lacions, tant si són noves com si són ampliacions o modificacions, que no estan incloses en els grups indicats en els apartats 3.2, 3.3 i 3.4, requeriran memòria tècnica de disseny.

Article 4

Procediment administratiu

4.1 Abans de la posada en servei de les noves instal·lacions, ampliacions i modificacions que requereixen projecte, cal presentar davant d'una entitat d'inspecció i control, concessionària de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, la documentació que s'indica a l'annex d'aquest Decret.
Per aquestes instal·lacions, el projecte i la certificació de direcció i acabament d'obra seran signats per un tècnic titulat o tècnica titulada competent, el qual serà directament responsable que s'adaptin a les disposicions reglamentàries. Ambdues documentacions les haurà de visar el col·legi professional que correspongui.
4.2 Quan es tracti d'instal·lacions amb memòria mècnica de disseny, la documentació descriptiva serà signada per persona dotada amb carnet individual identificatiu d'instal·lador autoritzat per a la categoria de la instal·lació corresponent o per un tècnic titulat o tècnica titulada competent, el qual/la qual es farà responsable de la seva estricta concordança amb la instal·lació i que aquesta s'ajusta a les exigències reglamentàries.
4.3 Per poder subministrar energia a una instal·lació, llevat dels supòsits que s'indiquen a l'article 5, la companyia elèctrica haurà de rebre abans el certificat d'instal·lació emès per l'empresa instal·ladora autoritzada que garanteixi que la instal·lació compleix les prescripcions de seguretat del Reglament electrotècnic per a baixa tensió i de les seves ITC.
Per a les instal·lacions amb projecte, el certificat d'instal·lació a presentar a la Companyia elèctrica haurà estat segellat prèviament per l'oficina receptora de la documentació.
Per a les instal·lacions amb memòria tècnica de disseny, a excepció del que s'indica a l'article 4.4, la documentació que s'especifica a l'annex es presentarà també davant d'una entitat d'inspecció i control (EIC), concessionària de la Generalitat de Catalunya, la qual un cop acceptada la documentació, segellarà el certificat d'instal·lació emès per l'empresa instal·ladora autoritzada en baixa tensió.
4.4 Quan es tracti d'instal·lacions receptores situades en edificis destinats preferentment a habitatges, comercials o de oficines i que requereixen memòria tècnica de disseny, la documentació es podrà presentar directament a l'empresa subministradora.
L'empresa subministradora la trametrà a l'entitat d'inspecció i control concessionària de la Generalitat de Catalunya que correspongui per al control a què fa referència l'article 10. Aquesta, una vegada comprovada la seva correcció formal, la segellarà i remetrà l'exemplar corresponent al titular i a l'empresa subministradora.

Article 5

Butlletí de reconeixement d'instal·lacions elèctriques a efectes de rehabilitació de locals

5.1 Excepcionalment, per modificar les condicions de la pòlissa de subministrament d'una instal·lació existent, quan aquesta estigui inclosa en la classe que requereix memòria tècnica de disseny i la potència màxima admissible després de la modificació és inferior o igual a 20 kW, es podrà substituir el certificat d'instal·lació esmentat, pel butlletí de reconeixement d'instal·lacions elèctriques a efectes de rehabilitació de locals, que serà aprovat per Resolució de la Direcció General d'Energia, Mines i Seguretat Industrial, mentre es compleixin en la modificació els requisits següents:
a) Que no s'alteri l'ús o l'activitat que es duia a terme en el local.
b) Que la tensió nominal entre fases no superi els 400 volts en corrent altern trifàsic.
c) Que la potència final resultant no superi en més d'un 50% la càrrega mínima regulada, segons el tipus de local considerat.
En aquests supòsits no caldrà cap tramitació en el Departament de Treball i Indústria ni davant les entitats d'inspecció i control, pel que fa al camp elèctric, ni tan sols el segellament del Butlletí.
5.2 Tampoc no caldrà tràmit administratiu, ni l'aportació del butlletí de reconeixement esmentat ni del certificat d'instal·lació, per les variacions de potència contractada, sempre que no es superi la potència màxima admissible registrada en el seu dia i no es modifiqui la instal·lació existent, ni per als canvis de nom del titular, mentre aquest canvi no comporti la modificació de l'ús o de l'activitat que es realitzarà en el local ni alteri essencialment les característiques tècniques i elèctriques de la instal·lació, sempre que no faci referència a instal·lacions amb una antiguitat superior a 20 anys, d'acord amb el que preveu l'article 40 del Decret 329/2001, de 4 de desembre, pel qual s'aprova el Reglament del subministrament elèctric.
Si, amb motiu del canvi de nom, es procedeix a una rehabilitació del local, caldrà atenir-se al que regula el primer apartat d'aquest article.
5.3 Els butlletins de reconeixement d'instal·lacions elèctriques a efectes de rehabilitació de locals també es podran utilitzar, sempre que s'acompleixi el punt 5.1, en les sol·licituds de contracte de subministrament elèctric en els supòsits en què el termini de temps entre la baixa del subministrament elèctric de l'anterior titular del contracte, i la sol·licitud de contracte de nou subministrament del nou titular no sigui superior a un any.
5.4 Els titulars d'activitats que han de figurar preceptivament en un Registre del Departament de Treball i Indústria, abans de sol·licitar un canvi de nom del contracte de subministrament davant la companyia elèctrica, ho comunicaran a l'òrgan competent en la forma que estableixin les disposicions vigents.
5.5 L'exempció de tràmits administratius específics davant de l'Administració no eximirà l'administrat del compliment de les normes de procediment que determinin altres reglaments o disposicions que puguin afectar el local o l'activitat, ni del compliment de les condicions de seguretat establertes en els respectius reglaments.
En tot cas, caldrà que la instal·lació disposi d'interruptors magnetotèrmics adequats i de protecció contra contactes directes o indirectes amb elements de tensió.

Article 6

Verificacions, inspeccions i controls

6.1 Abans la posada en funcionament, les instal·lacions elèctriques de baixa tensió hauran de ser verificades per les empreses instal·ladores que les realitzin, seguint la metodologia de la norma UNE 20460-6-61.
6.2 D'acord amb el que estableixen l'article 14 de la Llei 21/1992, d'Indústria i l'article 7 de la Llei 13/1987, de 9 de juliol, de seguretat de les instal·lacions industrials, en relació amb l'article 21 del Reial decret 842/2002, pel qual s'aprova el Reglament electrotècnic per a baixa tensió, el Departament de Treball i Indústria ostenta la facultat d'efectuar la inspecció i el control de les condicions de seguretat de les instal·lacions elèctriques de baixa tensió, que estimi necessàries.
Aquesta facultat pot ser exercida directament pel Departament de Treball i Indústria o per mitjà de les entitats concessionàries que assumeixin l'execució de les inspeccions que es determinen en aquest Decret, sense perjudici que la resta d'inspeccions les pugui efectuar un organisme de control autoritzat per actuar al camp reglamentari de la baixa tensió, a l'àmbit territorial de la Comunitat Autònoma de Catalunya.
6.3 Les instal·lacions elèctriques d'especial rellevància, que s'esmenten a l'article següent, han de ser objecte d'inspecció a fi d'assegurar, en la mesura que sigui possible, el compliment reglamentari al llarg de la vida de les instal·lacions esmentades.
Les inspeccions podran ser inicials i periòdiques.
Inicials: abans de la posada en servei de les instal·lacions.

Article 7

Inspecció inicial

7.1 Han de ser objecte d'inspecció inicial, un cop realitzades les instal·lacions, així com les seves ampliacions o modificacions d'importància, i abans de la seva posada en servei, les instal·lacions següents:
a) Instal·lacions industrials que requereixen projecte, amb una potència màxima admissible superior a 100 kW.
b) Locals de pública concurrència.
c) Locals amb risc d'incendi o explosió, de classe I, excepte garatges de menys de 25 places.
d) Locals mullats amb potència màxima admissible superior a 25 kW.
e) Piscines amb potència màxima admissible superior a 10 kW.
f) Fonts accessibles a persones no autoritzades amb potència màxima admissible superior a 10 kW.
g) Quiròfans i sales d'intervenció.
h) Instal·lacions d'enllumenat exterior amb potència màxima admissible superior a 5 kW.
7.2 Les inspeccions inicials les efectuarà un organisme de control autoritzat per actuar en aquest camp reglamentari, a l'àmbit territorial de Catalunya.

Article 8

Inspeccions periòdiques

8.1 Seran objecte d'inspeccions periòdiques, cada cinc anys, totes les instal·lacions elèctriques de baixa tensió que van requerir inspecció inicial, segons l'article anterior, així com les instal·lacions d'enllumenat exterior amb potència màxima admissible inferior o igual a 5 kW, i cada deu anys, les comunes a edificis d'habitatges de potència màxima admissible superior a 100 kW.
8.2 Les inspeccions periòdiques seran efectuades per una entitat d'inspecció i control, concessionària de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, d'acord amb la possibilitat establerta a l'article 6.2 d'aquest Decret.
8.3 Els titulars de les instal·lacions elèctriques esmentades a l'apartat 8.1 resten obligats a obtenir, amb les periodicitats indicades, un certificat d'inspecció de la seva instal·lació, amb qualificació favorable.
8.4 En les inspeccions periòdiques de les instal·lacions elèctriques de baixa tensió, una vegada s'hagi comprovat les condicions de seguretat i el manteniment i ús correctes de forma que permeti emetre el certificat d'inspecció amb qualificació favorable, s'haurà d'adherir, en una part visible del quadre general de distribució i protecció, una etiqueta d'inspecció periòdica on s'indiqui: el nom de l'entitat que ha efectuat la inspecció, adreça i telèfon, així com l'especificació d'instal·lació receptora d'energia elèctrica-inspecció periòdica - i la seva vigència, assenyalant mes i any.
8.5 La inspecció haurà de ser efectuada sobre la base de les prescripcions que estableixi el Reglament d'aplicació i, en el seu cas, del que s'especifiqui en la documentació tècnica. Un cop finalitzada la inspecció, sigui inicial o periòdica, només s'emetrà el certificat d'inspecció quan la qualificació de la instal·lació sigui favorable.
En inspeccions inicials, aquesta certificació haurà de fer referència també al contingut tècnic administratiu del projecte.

Article 9

Contracte de manteniment

9.1 Els titulars d'instal·lacions elèctriques subjectes a inspeccions periòdiques contractaran el seu manteniment amb una empresa instal·ladora de la categoria que correspongui degudament inscrita, i hauran de disposar d'un llibre de manteniment que contindrà com a mínim el registre i el resultat de les revisions i inspeccions corresponents.
L'empresa instal·ladora efectuarà una revisió de la instal·lació a la signatura del contracte i estendrà un dictamen de reconeixement signat per persona dotada de carnet individual identificatiu d'instal·lador autoritzat de l'empresa, assenyalant-hi la conformitat de la instal·lació amb el Reglament electrotècnic per a baixa tensió que li sigui d'aplicació i les seves ITC corresponents, o bé les modificacions que cal fer quan al seu criteri, no ofereixin les degudes garanties de seguretat.
Les successives revisions i emissió del dictamen de reconeixement es faran, com a mínim, anualment.
9.2 Les entitats titulars d'instal·lacions elèctriques de les característiques abans esmentades, amb suficient capacitat de manteniment de les seves instal·lacions, queden exemptes de contractar el manteniment que s'indica en l'apartat 9.1. Es considera que hi ha prou suficiència sempre que l'entitat compti almenys amb un instal·lador electricista amb carnet individual identificatiu d'instal·lador autoritzat per a treballs exclusius de manteniment en la categoria que requereix la instal·lació a mantenir, atorgat d'acord amb el tercer paràgraf de l'apartat 12.8 d'aquest Decret.
Aquesta suficient capacitat de manteniment per part del propi titular no l'eximeix de l'obligació d'efectuar les revisions i el dictamen de reconeixement que s'estableixen a l'apartat 9.1.

Article 10

Funcions de les entitats d'inspecció i control

10.1 Sens perjudici de les responsabilitats administratives que contreguin els fabricants, importadors, instal·ladors, titulars i les persones usuàries de les instal·lacions i tècnics projectistes i directors o directores de les obres d'instal·lacions elèctriques, les entitats d'inspecció i control concessionàries de la Generalitat de Catalunya en matèria de seguretat industrial, sota la supervisió del Departament de Treball i Indústria i dels seus interventors tècnics, exerciran les funcions següents:
a) El control d'actuació de les empreses instal·ladores, dels projectistes i del director o directora d'obra en relació amb el compliment del Reglament electrotècnic per a baixa tensió, de les seves ITC i de les instruccions d'aquest Departament pel que fa a l'execució de noves instal·lacions elèctriques que es troben dins el camp d'aplicació d'aquest Decret i de l'ampliació o modificació de les existents, que estadísticament determini el Departament de Treball i Indústria.
b) El control del manteniment i la realització de les inspeccions periòdiques de les instal·lacions elèctriques que hi són sotmeses.
c) La inspecció de les instal·lacions que ordeni directament l'òrgan territorialment competent del Departament de Treball i Indústria.
d) L'emissió dels corresponents documents relatius a les actuacions abans descrites i la tramesa, quan s'escaigui, a l'òrgan competent del Departament de Treball i Indústria.
10.2 L'òrgan competent del Departament de Treball i Indústria actualitzarà periòdicament els protocols d'actuació de les entitats d'inspecció i control i fixarà els objectius específics i directrius que orientaran les tasques a desenvolupar pels interventors tècnics en l'exercici de les seves funcions.

Article 11

Procediment d'inspecció

11.1 Si com a resultat de les inspeccions previstes als articles anteriors d'aquest Decret, es constata l'existència de defectes en les instal·lacions elèctriques, l'inspector o inspectora que executi la inspecció ha de procedir a la qualificació d'aquests defectes d'acord amb la classificació de defectes establerta a l'apartat 6 de la ITC-BT-05 del Reglament electrotècnic per a baixa tensió.
11.2 Quan es tracti d'instal·lacions sotmeses a inspecció inicial no es podran posar en servei si la inspecció no ha estat favorable.
11.3 En el cas d'inspeccions inicials i periòdiques, si l'inspector o la inspectora que executi la inspecció observa defectes que no li permeten emetre el certificat d'inspecció amb qualificació de resultat favorable, estendrà un informe que especificarà la relació de defectes. Això, no eximeix l'obligació esmentada en l'article 8.3 referent als titulars de les instal·lacions.
11.4 En els casos d'instal·lacions noves, ampliacions i modificacions no sotmeses a inspecció inicial i que són objecte de control estadístic, d'acord amb la previsió establerta a l'article 10.1.a) d'aquest Decret, es procedirà de la forma següent:
11.4.1 En el supòsit que es tracti de defectes qualificats de greus, l'inspector o inspectora ha d'especificar a l'acta que s'estengui el termini de què disposa el titular de la instal·lació per procedir-ne a la correcció, amb un màxim d'un mes.
11.4.2 Abans que transcorri un mes des de la finalització del termini de correcció fixat a l'apartat anterior, el titular de la instal·lació haurà de trametre a l'entitat d'inspecció i control un certificat signat per tècnic titulat o tècnica titulada competent o per persona dotada de carnet individual identificatiu d'instal·lador autoritzat en el cas d'instal·lacions amb memòria tècnica de disseny, que acrediti que s'han executat les esmenes ordenades.
11.4.3 Si no es rep aquest certificat en el termini indicat, l'entitat d'inspecció i control advertirà al titular per escrit, amb justificant de recepció, d'aquesta mancança, i li recordarà la necessitat de trametre'l i de la responsabilitat civil i penal que pot adquirir si no esmena el defecte, sense perjudici de la sanció administrativa que se li pot imposar.
11.4.4 Així mateix, en aquest advertiment que l'entitat d'inspecció i control ha de trametre als titulars de les instal·lacions elèctriques que no han corregit els defectes en el termini fixat, l'entitat concessionària haurà de fer constar que, d'acord amb la ITC-BT 05 i el Reial decret 1955/2000, d'1 de desembre, la manca de correcció dels defectes pot comportar la suspensió del subministrament.
11.4.5 Transcorregut un mes des de la data de recepció de la comunicació d'advertiment, sense resposta del titular, l'Entitat d'Inspecció i Control elaborarà un llistat de totes les instal·lacions amb defectes que, una vegada transcorregut el període de correcció establert no han comunicat l'esmena dels defectes i el trametrà a l'empresa elèctrica que presta el subministrament elèctric a la instal·lació amb defectes, la qual procedirà a la suspensió del subministrament elèctric, en aplicació del que preveuen la ITC BT 05 i l'article 87 del Reial decret 1955/2000, d'1 de desembre, previ avís a l'abonat, amb acusament de rebuda i amb una antelació mínima de 12 dies hàbils.
11.4.6 En el supòsit que la suspensió del subministrament elèctric pugui afectar serveis declarats com a essencials, l'empresa elèctrica haurà de procedir a notificar-ho a l'òrgan competent de l'Administració pública a fi i efecte d'adoptar les mesures adients.
11.5 En el supòsit que es constati l'existència de defectes molt greus en les inspeccions que, d'acord amb les funcions assignades en aquest Decret, facin les entitats d'inspecció i control a les instal·lacions en servei, l'inspector o inspectora acreditat procedirà al tall i precintatge total o parcial del subministrament.
La instal·lació no es podrà posar de nou en funcionament sense que el personal tècnic acreditat de l'entitat d'inspecció i control comprovi que el risc ha desaparegut.

Article 12

Empreses instal·ladores

12.1 La instal·lació, l'ampliació, la modificació, el manteniment i la reparació de les instal·lacions elèctriques de baixa tensió objecte d'aquest Decret seran realitzats per empreses inscrites al Registre d'Empreses Instal·ladores de baixa tensió.
12.2 Les empreses instal·ladores de baixa tensió es classifiquen en les següents categories:
12.2.1 Categoria bàsica (EIBTB)
Les empreses instal·ladores d'aquesta categoria podran realitzar, mantenir i reparar les instal·lacions elèctriques per a baixa tensió en edificis, indústries, infrastructures i en general, totes les contemplades en l'àmbit del Reglament electrotècnic per a baixa tensió, que no es reserven a la categoria especialista (EIBTE).
12.2.2 Categoria especialista (EIBTE)
Les empreses instal·ladores de categoria especialista podran realitzar, mantenir i reparar les instal·lacions de la categoria bàsica i, a més, les corresponents a:
sistemes d'automatització, gestió tècnica de l'energia i seguretat per a habitatges i edificis,
sistemes de control distribuït,
sistemes de supervisió, control i adquisició de dades,
control de processos, línies aèries o subterrànies per a distribució d'energia,
locals amb risc d'incendi o explosió,
quiròfans i sales d'intervenció,
làmpades de descàrrega en alta tensió, rètols lluminosos i similars,
instal·lacions generadores de baixa tensió,
que estiguin contingudes en l'àmbit del REBT i les seves ITC.
12.3 Els requisits necessaris per a inscriure's al Registre i poder exercir com a empreses instal·ladores d'electricitat són els següents:
a) Disposar en plantilla, amb dedicació completa, com a mínim d'una persona dotada de Certificat de Qualificació Individual en baixa tensió de categoria igual a la de l'empresa i d'operaris electricistes qualificats, en nombre màxim de 10 per cada persona dotada d'aquest certificat.
b) Disposar dels mitjans tècnics adequats a la seva activitat i com a mínim per a la categoria bàsica:
Local: 25 m2.
Equips:
tel·luròmetre,
mesurador d'aïllament, segons ITC-BT-19,
multímetre, per a les magnituds següents:
tensió alterna i contínua fins a 500 V,
intensitat alterna i contínua fins a 20 A,
resistència,
mesurador de corrents de fuga, amb resolució millor o igual a 1 mA,
detector de tensió,
analitzador -registrador de potència i energia per a corrent altern trifàsic, amb capacitat de mesura de les magnituds següents: potència activa; tensió alterna; intensitat alterna; factor de potència,
equip verificador de la sensibilitat de disparament dels interruptors diferencials, capaç de verificar la característica intensitat-temps
equip verificador de continuïtat de conductors, mesurador d'impedància de bucle, amb sistema de medició independent o amb compensació del valor de la resistència dels cables de prova i amb una resolució millor o igual que 0,1 ohm,
eines comunes i equip auxiliar,
luxòmetre amb rang de mesura adequat per a enllumenat d'emergència.
Per a la categoria especialista:
A més de comptar amb els mitjans anteriors, caldrà que també comptin amb els següents :
Analitzador de xarxes, d'harmònics i de pertorbacions de xarxa.
Elèctrodes per a la mesura d'aïllament dels sòls.
Aparell comprovador del dispositiu de vigilància del nivell d'aïllament dels quiròfans.
c) Eines, equips i mitjans de protecció individual. Estaran d'acord amb la normativa vigent i les necessitats de la instal·lació.
d) Tenir subscrita una assegurança de responsabilitat civil que cobreixi els riscs que es poden derivar de les actuacions, mitjançant pòlissa per una quantitat mínima de 600.000 euros per a la categoria bàsica i de 900.000 euros per a la categoria especialista. Aquesta quantitat s'actualitzarà anualment, segons la variació de l'índex de preu al consum certificada per l'Institut Nacional d'Estadística.
e) Estar donats d'alta en el corresponent règim de la Seguretat Social.
f) En el cas de persones jurídiques, còpia de l'escriptura de constitució de la societat.
g) Inscriure's en el Registre d'establiments d'industrials
12.4 L'òrgan territorial competent del Departament de Treball i Indústria, en cas que l'empresa compleixi els requisits indicats en el punt anterior, estendrà el certificat de la inscripció de l'empresa, en el qual constarà la categoria o categories que comprengui.
12.5 El certificat d'inscripció de l'empresa instal·ladora tindrà validesa per un període de 5 anys, sempre que es mantinguin les condicions que en van permetre la concessió.
Abans que finalitzi la vigència l'empresa instal·ladora ha de demanar a l'òrgan territorial competent la seva renovació, per la qual cosa haurà d'acreditar el manteniment de les condicions que van permetre l'anterior certificació.
A l'àmbit territorial de Catalunya, el certificat d'inscripció al Registre d'empreses instal·ladores de baixa tensió és equivalent al certificat d'instal·lador autoritzat en baixa tensió que s'indica en el punt 5.2 de la ITC-BT-03
12.6 Qualsevol variació de les condicions i requisits per a la concessió del certificat ha de ser comunicada a l'òrgan territorial competent en el termini d'un mes, si no afecta la validesa del certificat. Suposant que l'esmentada variació impliqui que deixa de complir els requisits necessaris per a la concessió del certificat, la comunicació s'ha de fer en el termini de 15 dies posteriors, immediats a produir-se la incidència, a fi que l'òrgan territorial competent un cop vistes les circumstàncies, pugui determinar la seva cancel·lació, la suspensió o pròrroga condicionada de l'activitat, mentre es restableixen els requisits esmentats.
Així mateix, el certificat d'inscripció en el registre d'empreses instal·ladores de baixa tensió pot quedar anul·lat, l'expedient previ corresponent, en el cas que es facilitin, cedeixin o alienin certificats d'instal·lació d'obres no realitzades per l'empresa o instal·ladors que en depenen.
12.7 Per poder exercir en l'àmbit territorial de Catalunya, l'empresa instal·ladora de baixa tensió, sigui persona física o jurídica, haurà de tenir contractat el control de la seva activitat instal·ladora almenys amb una EIC concessionària de la Generalitat.
El contracte haurà de definir específicament la seva durada. En el cas de tenir contracte amb més d'una EIC, els contractes definiran a priori i sense ambigüitat possible la seva aplicació a cada instal·lació, mitjançant la classificació d'aquesta per emplaçament, per tipus o per qualsevol altre mitjà.
Cada cinc anys, i prèviament a la renovació de la inscripció en el registre d'empresa instal·ladora de baixa tensió, l'EIC elaborarà un informe sobre les seves actuacions i del seu personal autoritzat, subjectes al seu control, pel que fa al compliment de la Reglamentació vigent en les instal·lacions que hagi realitzat o modificat. Aquest informe, és un requisit que caldrà acreditar en la sol·licitud de renovació de la inscripció al Registre d'empreses instal·ladores de baixa tensió.
12.8 Les persones titulars del certificat de qualificació individual en baixa tensió que pertanyin a la plantilla d'una empresa inscrita al Registre d'empreses instal·ladores de baixa tensió, s'identificaran mitjançant el carnet individual identificatiu d'instal·lador autoritzat amb la categoria que correspongui.
Aquest document l'emetrà l'òrgan territorial competent del Departament de Treball i Indústria, al moment de fer la inscripció d'una nova empresa instal·ladora, de la seva modificació o de la seva renovació.
A la persona titular del certificat de qualificació individual en baixa tensió que desenvolupi les tasques específiques de manteniment de les instal·lacions elèctriques de la mateixa empresa on treballa, se li atorgarà el carnet individual identificatiu d'instal·lador autoritzat per a treballs exclusius de manteniment sempre que es justifiqui que l'empresa disposa dels equips adequats per a la categoria que requereix la instal·lació a mantenir, d'acord amb l'apartat 12.3.

Article 13

Certificat de qualificació individual

13.1 Per obtenir el certificat de qualificació individual en baixa tensió, definit en el punt 4.1 de la ITC-BT-03, les persones físiques han d'acreditar davant l'òrgan competent en matèria d'energia de la Generalitat de Catalunya:
a) Trobar-se en edat legal laboral.
b) Coneixements teòrics i pràctics d'electricitat.
Sense perjudici del que preveu la legislació pel que fa a competències professionals, s'entendrà que reuneixen els esmentats coneixements les persones que es trobin en una de les situacions següents:
b.1) Tècnics de grau mitjà en equips i instal·lacions electrotècniques, amb un any d'experiència, com a mínim, en empreses instal·ladores elèctriques i que hagin realitzat un curs d'almenys 40 hores, impartit per una entitat de formació autoritzada en baixa tensió.
b.2) Tècnics de grau mitjà en equips i instal·lacions electrotècnics i que hagin realitzat un curs d'almenys 100 h, donat per una entitat de formació autoritzada en baixa tensió.
b.3) Tècnics superiors en instal·lacions electrotècniques.
b.4) Tècnics superiors en instal·lacions electrotècniques amb un any d'experiència de treball, com a mínim, en empreses d'instal·lacions elèctriques.
b.5) Enginyers tècnics industrials.
b.6) Enginyers industrials.
S'admetran les titulacions que l'Administració de l'Estat amb competències declari com a equivalents a les esmentades, així com les titulacions equivalents que es determinin per aplicació de la legislació comunitària o d'altres acords internacionals amb països tercers, ratificats per l'Estat.
Per a totes les categories, es consideraran titulacions equivalents les establertes pel Reial decret 777/1998, de 30 d'abril, pel qual es desenvolupen determinats aspectes de l'ordenació de la formació professional en l'àmbit del sistema educatiu.
c) Haver superat un examen, davant l'Òrgan competent esmentat, en els casos següents:
c.1) teòric i pràctic, en les situacions b.1), b.2),
c.2) pràctic, en la situació b.3), sobre les disposicions del Reglament electrotècnic per a baixa tensió, les seves instruccions tècniques complementàries i reglamentacions aplicables corresponents a la categoria en la qual es desitgi obtenir la qualificació.
13.2 Complerts aquests requisits, l'òrgan territorial competent expedirà el Certificat de Qualificació Individual en Baixa Tensió, amb l'anotació de la categoria corresponent.
El Certificat de qualificació Individual en Baixa Tensió tindrà validesa en tot el territori de l'Estat.
13.3 Les persones que superin el cicle formatiu de grau mitjà d'equips i instal·lacions electrotècniques o el grau superior d'instal·lacions electrotècniques en un centre educatiu reconegut per la Direcció General de Formació Professional del Departament d'Educació, d'acord amb l'Ordre TIC/264/2003, de 2 de juny, publicada al DOGC núm. 3907, de 18.6.2003, tindran accés directe al certificat de qualificació individual en baixa tensió.
El Departament de Treball i Indústria especificarà els continguts formatius que caldrà introduir en el desenvolupament curricular d'ambdós cicles i al finalitzar la realització de cadascun en els diferents centres educatius, tindrà participació en l'avaluació de l'assoliment de la competència.

Article 14

Arxiu d'instal·lacions

14.1 Cada entitat d'inspecció i control ha d'elaborar un arxiu de les instal·lacions realitzades per les empreses instal·ladores amb les quals tingui signats contractes de control, i de les quals hagi recepcionat la documentació tècnica corresponent. Aquest arxiu s'haurà de fer en suport informàtic compatible amb el sistema informàtic del Departament de Treball i Indústria.
També caldrà trametre la informació telemàtica a la Direcció General d'Energia, Mines i Seguretat Industrial o als òrgans Territorials competents, segons correspongui, dels expedients d'instal·lacions noves, ampliacions i reformes, així com de les inspeccions periòdiques.
El Departament de Treball i Indústria establirà, a les seves instruccions, les dades que cal registrar, les quals, com a mínim, seran les següents:
Número d'expedient o registre de la instal·lació.
Dades bàsiques de l'empresa instal·ladora.
Data de posada en servei.
Característiques tècniques bàsiques de la instal·lació.
Accidents i causes de suspensió del servei.
A més, si escau, cal anotar:
Empresa instal·ladora que té encarregat el manteniment.
Data de la darrera inspecció periòdica, resultat i data de la propera inspecció.
14.2 A efectes de mantenir actualitzat l'arxiu d'instal·lacions, l'empresa instal·ladora autoritzada que realitzi el manteniment d'alguna de les instal·lacions esmentades a l'article 9, haurà de comunicar a l'entitat d'inspecció i control corresponent la data en què es fa càrrec d'aquest manteniment així com la data en què acabi la seva intervenció. També haurà de notificar-li qualsevol accident que es produeixi i els supòsits en què la instal·lació es deixi fora de servei per motius de seguretat o per baixa temporal o definitiva.

Article 15

Instruccions d'ús i manteniment de les instal·lacions

Les empreses instal·ladores hauran de confeccionar unes instruccions per a la correcta utilització i manteniment de les instal·lacions que s'hauran d'annexar al certificat de la instal·lació que es lliuri als titulars de qualsevol instal·lació elèctrica. Aquestes instruccions s'hauran d'ajustar al contingut que estableix l'article 19 del Reglament electrotècnic per a baixa tensió.

Article 16

Informació sobre accidents

Les companyies elèctriques hauran de trametre a l'òrgan competent del Departament de Treball i Indústria, en els quinze primers dies de cada trimestre, la informació establerta a l'article 27 del Reglament electrotècnic per a baixa tensió, relativa als accidents que ocasionin danys o víctimes.

Article 17

Règim sancionador

L'incompliment del que disposa aquest Decret serà sancionat d'acord amb el que preveuen la Llei 21/1992, de 16 de juliol, d'Indústria i la Llei 13/1987, de 9 de juliol, de seguretat de les instal·lacions industrials.

Disposicions addicionals

Disposició addicional Primera

Registre d'empreses instal·ladores elèctriques

El Registre d'empreses instal·ladores elèctriques serà el mateix per a baixa tensió i alta tensió, si bé en tots ells s'especificarà de forma concreta l'anotació que correspongui pel que fa a l'acreditació de baixa i alta tensió.

Disposició addicional Segona

Tarifes

Les tarifes a aplicar per les entitats d'inspecció i control concessionàries de la Generalitat de Catalunya en el camp d'aplicació d'aquest Decret, es relacionen a continuació:
1. Per la recepció i comprovació de la documentació que cal presentar en el cas d'instal·lacions sotmeses a inspecció inicials, malgrat requereixin la presentació de projecte tècnic: tarifa G3 vigent.
2. Per Instal·lacions sotmeses a inspecció periòdica: tarifes G1 i G2 vigents.
3. Instal·lacions no sotmeses a inspecció inicial i que són objecte de control estadístic:
Per cada instal·lació que requereix projecte, segons la potència màxima admissible: tarifes BT-A2, BT-A3, BT-A4, BT-A5, BT-A6 o BT-A7 vigents, segons correspongui.
Per cada instal·lació receptora situada en edificis destinats preferentment a habitatges, comercials o d'oficines i que requereixen memòria tècnica de disseny: tarifa BT-C4 vigent.
Per cada instal·lació que requereix memòria tècnica de disseny diferent de les indicades en el punt anterior: tarifa BT-A1 vigent.

Disposició addicional Tercera

Les instal·lacions elèctriques ubicades a explotacions mineres s'han de considerar incloses a l'àmbit d'aplicació d'aquest Decret tot i tenir una reglamentació tècnica específica.
A aquest efecte tindran el mateix tractament que les instal·lacions elèctriques ubicades a indústries.

Disposicions transitòries

Disposició transitòria Primera

Empreses instal·ladores

-1 Els certificats d'inscripció al Registre d'empreses instal·ladores de baixa tensió emesos per les oficines de Gestió Unificada del Departament de Treball i Indústria, així com els documents de qualificació empresarial i certificats de renovació d'inscripció al Registre esmentat estesos per les entitats d'inspecció i control, concessionàries de la Generalitat de Catalunya, que es troben vigents el 18 de setembre de 2003, mantindran la seva validesa mentre no estiguin caducats, i seran considerats equivalents als nous certificats d'empresa instal·ladora de baixa tensió en la categoria bàsica.
-2 També seran equivalents a aquesta categoria els carnets professionals vigents a la data esmentada, els titulars dels quals es considerarà que disposen de certificat de qualificació individual.
Al moment de procedir a la renovació de la inscripció de l'empresa instal·ladora amb la justificació dels requisits establerts, es faran automàticament les corresponents convalidacions de la categoria bàsica.
-3 Els titulars de les empreses instal·ladores que el 18 de setembre de 2003 es trobessin inscrites al Registre d'empreses instal·ladores de baixa tensió, disposaran de dos anys, a partir d'aquesta data, per convalidar la seva inscripció per la corresponent a la categoria especialista, sempre que no se'ls hagués retirat per sanció.
Per això, caldrà presentar davant l'òrgan territorial competent del Departament de Treball i Indústria, una memòria en la que s'acrediti la respectiva experiència professional en les instal·lacions elèctriques pròpies de la categoria especialista i que disposen dels mitjans tècnics i humans requerits per la ITC-BT 03.
Al realitzar la convalidació de l'empresa, paral·lelament es farà la dels carnets professionals que hi són adscrits.

Disposició transitòria Segona

Règim d'inspeccions

-1 Per als titulars de les instal·lacions que a l'entrada en vigor d'aquest Decret ja estaven sotmeses a inspecció periòdica, d'acord amb el que disposa l'Ordre del Departament d'Indústria, Comerç i Turisme de 28 de novembre de 2000, l'obligatorietat de disposar del certificat d'inspecció amb la periodicitat regulada per l'article 8.3 d'aquest Decret, es computarà des de la data de la darrera inspecció periòdica efectuada.
-2 Els titulars de les instal·lacions existents que d'acord amb l'article 8.1 del present Decret resten sotmeses a inspecció periòdica i que, d'acord amb l'Ordre de 28 de novembre de 2000 esmentada a l'apartat 1 no estaven sotmeses a inspecció periòdica, estaran obligats a disposar del certificat d'inspecció de la instal·lació, amb qualificació favorable i emès per una entitat d'inspecció i control, abans del 18 de setembre de 2008.

Disposició transitòria Tercera

Registre d'empreses instal·ladores d'alta tensió

En el moment de procedir a la renovació del Registre d'empreses instal·ladores de baixa tensió, s'efectuarà també, si s'escau, la renovació del Registre d'empreses instal·ladores d'alta tensió amb la sistemàtica actualment establerta.

Disposició transitòria Quarta

Pla d'adequació per etapes

Als titulars d'instal·lacions elèctriques de baixa tensió que tenen un pla d'adequació per etapes aprovat a la data d'entrada en vigor d'aquest Decret, se'ls manté els terminis acceptats i les condicions establertes, fins a la seva finalització.

Disposició transitòria Cinquena

Entitats d'inspecció i control

L'atribució a les entitats d'inspecció i control concessionàries, del conjunt d'actuacions contemplades al present Decret s'entendrà vigent durant el termini inicial de vigència de la concessió atorgada.

Disposició transitòria Sisena

Entitats de formació

Mentre no s'estableixin per ordre ministerial, d'acord amb la disposició transitòria segona del Reial decret 842/2002, de 2 d'agost, els requisits de les entitats de formació autoritzades en baixa tensió, i els que la Generalitat de Catalunya estableixi addicionalment en aquesta matèria, de forma excepcional, queden eximits els tècnics de grau mitjà en equips i instal·lacions electrotècniques i els seus equivalents segons Reial decret 777/1998, de 30 d'abril, de realitzar les cursos de formació previs establerts per accedir al certificat de qualificació individual, i en conseqüència podran concórrer a la convocatòria corresponent, sense necessitat de justificar l'experiència.

Disposició derogatòria Única

A l'entrada en vigor d'aquest Decret quedarà derogada l'Ordre del Departament d'Indústria i Energia de 14 de maig de 1987, modificada per l'Ordre de 30 de juliol de 1987 i per l'Ordre del Departament d'Indústria, Comerç i Turisme de 28 de novembre de 2000, així com qualsevol altra disposició del mateix rang o inferior que s'hi oposi.

Disposicions finals

Disposició final Primera

S'autoritza el conseller de Treball i Indústria per dictar les disposicions de caràcter tècnic necessàries per desplegar aquest Decret.

Disposició final Segona

El present Decret entrarà en vigor als vint dies de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Annex

1. Documents a presentar segons classe d'instal·lació

1.1 Instal·lacions amb projecte
Imprès model ELEC 5 (només si hi ha algun aparell o instal·lació sotmès a una reglamentació específica).
Impresos de característiques (model ELEC-1).
Projecte visat pel col·legi professional que correspongui Certificat de direcció i acabament d'obra visat pel corresponent col·legi professional.
Certificat d'inspecció de la instal·lació, amb qualificació favorable, emès per un organisme de control autoritzat, quan procedeixi (article 7).
Certificat d'instal·lació emès per empresa instal·ladora autoritzada.
Fotocòpia del DNI o NIF del titular.
Fotocòpia justificativa del registre de la instal·lació existent, quan es tracti d'ampliació i/o modificació.
Contracte de manteniment quan s'escaigui (article 9).
1.2 Instal·lacions amb memòria tècnica de disseny Imprès model ELEC 5 (només si hi ha algun aparell o instal·lació sotmès a una reglamentació específica).
Impresos de característiques (model ELEC-1).
Memòria tècnica i càlculs justificatius.
Esquema unifilar.
Croquis de l'emplaçament i del traçat de la instal·lació.
Certificat d'instal·lació emès per empresa instal·ladora autoritzada
Fotocòpia del DNI o NIF del titular
Fotocòpia justificativa del registre de la instal·lació existent, quan es tracti d'ampliació i/o modificació