Accés al contingut Accés al menú de la secció

Ecomuseu dels Pastors de la Vall d'Àssua

L'Ecomuseu dels Pastors de la Vall d'Àssua és un equipament d'acollida i atenció als visitants. El centre es troba al poble de Llessui, a la comarca del Pallars Sobirà, i està situat a les antigues escoles del poble. L'Ecomuseu, a part de les tasques d'informació que li són pròpies, ofereix tot un seguit de serveis que tenen com a missió augmentar el coneixement del Parc per part de les nombroses persones que cada any hi passen.

L'Ecomuseu dels Pastors de la Vall d'Àssua comprèn tres àmbits generals:

Presentació de l'espai físic. En aquest espai es presenta la vall com un espai físic on transcorren tots els continguts del museu. Una vall singular, sense arbres a causa de la pressió ramadera que ha sofert des de temps immemorials, però alhora una vall sostenible i biodiversa.

Presentació dels protagonistes del museu. Espai on es presenten els tres protagonistes del museu:

  • Els pastors: per mitjà d'un audiovisual coneixem els pastors de la zona. I de la veu d'ells mateixos escoltem l'ahir i l'avui de l'ofici de pastor, un testimoni gens idíl·lic d'una feina compromesa i força esclava.
  • El gos: element que podríem considerar modern, ja que antigament l'encarregat de fer anar el ramat d'un lloc a un altre i vigilar que no se separés era el regatxo, l'aprenent de pastor.
  • L'ovella: la raça típica d'aquí és la xisqueta, una ovella de mida petita, motxa, amb pigmentació centrífuga negra i poc productiva, però molt rústega i capaç d'aguantar les condicions climàtiques dures i adverses de la zona. L'estat actual d'aquesta espècie és d'uns 2.000 exemplars purs i està catalogada en perill d'extinció.

Un any de pastor. Espai dividit en quatre parts. Cada part representa una estació de l'any. De manera molt gràfica s'expliquen les feines que cal fer amb el ramat durant les quatre estacions. Així, l'hivern és època de cria, de fer el senyal a les orelles dels corders del nou ramat i d'escuar. La primavera és època de bogar (adobar) els camps i de preparar el bestiar per a l'estada de tres mesos a l'alta muntanya; per tant, es xollen (esquilar o tondre) i es marquen amb la marca de cada casa. A l'estiu es canvia d'escenari i es deixa el poble i els seus voltants per pujar a la muntanya, on romandran fins a la tardor. La tardor és temps de baixar de la muntanya i fer la tria: s'ha de desfer la gran ramada i cada propietari ha de recuperar els seus caps.


Guions didàctics de l'Ecomuseu dels Pastors de la Vall d'ÀssuaDossier Estirem lo fil... els secrets de la llana


Data d'actualització: 20.02.2014