Accés al contingut Accés al menú de la secció
  • Comunicació
Inici  >  Comunicació  >  Notícies
Dilluns, 19 de març de 2012

Desmantellada una xarxa internacional dedicada al tràfic de substàncies dopants a l'Estat Espanyol

 
. El cap de l’organització, relacionat amb múltiples casos de dopatge a diferents països, ha ingressat a presó
 

. S’han intervingut substàncies dopants d’última generació com EPO CERA, AICAR i TB-500


Agents de la Policia de la Generalitat –Mossos d’Esquadra de la Unitat Central de Consum de la Divisió d’Investigació Criminal en una investigació conjunta amb el Grupo 1º de Consumo, Medio Ambiente y Dopaje del Cos Nacional de Policia han desmantellat una xarxa criminal d’abast internacional dedicada al tràfic de substàncies dopants.
 
La desarticulació de la infraestructura d’aquest grup criminal a l’Estat Espanyol ha permès constatar la seva implicació directa en els positius de controls antidopatge d’esportistes d’elit que havien competit en les Olimpíades de Beijing de 2008, la Volta Ciclista a Portugal de 2009, la Volta Ciclista a Espanya 2010 i el Campionat d’Espanya d’Atletisme de 2010.
  
Les investigacions policials
 
L’estiu del 2011 els dos cossos policials es trobaven investigant, paral·lelament, dos possibles casos de tràfic de substàncies dopants de tercera generació i van detectar que el presumpte cap de l’organització criminal era la mateixa persona, Alberto B.N., un metge espanyol d’origen colombià i amb domicili al Sultanat de Bahrein.
 
En el territori català, els Mossos estaven investigant una botiga de Mataró (Maresme) que es dedicava a la venda de complements nutricionals per a esportistes i que presumptament estava relacionada amb el positiu d’EPO d’un atleta català al Campionat d’Espanya d’Atletisme del 2010.
 
Les gestions policials van determinar que la botiga investigada rebia comandes sospitoses des del Marroc i el producte sol·licitat era EPO CERA (coneguda com a Mircera en el seu ús com a medicament), el qual era lliurat a l’establiment per dos ciutadans catalans residents a Mataró. Un d’ells treballava com a infermer en un centre de diàlisi (d’on presumptament furtava els diferents tipus d’EPO) i l’altre era un conegut vinculat al propietari de la botiga i al treballador del centre sanitari al qual acompanyava a fer el lliurament de la substància dopant.
 
D’altra banda, a la zona de Madrid, s’estava investigant el subministrament de la substància dopant a esportistes professionals de la disciplina del ciclisme per part de súbdits marroquins amb residència a Sabadell i que treballaven pel metge espanyol d’origen colombià.
 
En totes dues investigacions el nexe de connexió eren els ciutadans marroquins de Sabadell que treballaven pel metge i que al mateix temps eren els que realitzen les comandes d’EPO CERA a la botiga de Mataró.
 
Les investigacions policials han tingut una gran dificultat degut a diversos factors:
 
-         Els membres principals del grup passaven llargues temporades fora de l’estat espanyol
-         Per part dels integrants de la xarxa s’adoptaven grans mesures de seguretat per a tal d’evitar ser sorpresos per la policia
   
L’ organització criminal
 
La infraestructura establerta a Espanya es caracteritzava per un cap organitzatiu que disposava de molts contactes en el món de l’esport d’elit i que en funció dels possibles clients per a consumir aquests tipus de substàncies, feia servir persones que lliuraven les substàncies dopants o bé les lliurava ell personalment.
  
Sobre les activitats de l’organització a l’estat espanyol s’ha pogut acreditar que la infraestructura assentada en el nostra territori realitzava les següents activitats il·lícites:
 
-         Obtenien substàncies dopants  (hormona de creixement, Anabolitzants, Epo, entre d’altres)
-         Subministraven aquestes substàncies a esportistes d’elit
-         Traslladaven les substàncies dopants a d’altres països com el Marroc o Colòmbia
-         Realitzaven operacions de tràfic amb esportistes que les consumien per a millorar els registres cara a una oposició de bombers a Madrid
 
Donada la dificultat per identificar els clients finals dels productes dopants i la proximitat temporal dels Jocs Olímpics de Londres 2012, s’acorda desarticular el grup quan el cap de l’organització estigui a l’Estat Espanyol.
 
En data 5 d’aquest mes es detecta la presència del doctor Alberto B.N., a l’aeroport de Barajas amb la intenció d’agafar un vol direcció a Colòmbia, i se’l deté com a presumpte cap de l’organització criminal a l’estat espanyol. En l’equipatge del doctor s’intervenen vials que contenen substàncies dopants d’última generació com l’Aicar (fins el 2011 considerada substància dopant genètica) i el TB-500 (producte d’ús veterinari que va estar relacionat amb una investigació de dopatge a Bèlgica en el Tour de França de 2011)
 
A altres membres de l’organització també s’intervenen altres substàncies dopants: EPO CERA (eritropoyetina de 3a generació), EPO, hormona del creixement i anabolitzants.
 
Resultat de l’operatiu policial
  
- Com a resultat de l’operació policial es detenen 10 persones, una de les quals, el cap de l’organització, ingressa a presó.
  
Detinguts a Catalunya:
 
-         El Mostafa Y., de 34 anys d’edat i resident al Marroc i esporàdicament a Sabadell. Ex atleta que presumptament distribuïa substàncies dopants a esportistes d’elit a Espanya i el Marroc
 
-         Abdallah Y., de 42 anys d’edat i resident a Sabadell. Germà de l’anterior i presumpte col·laborador en la distribució de les substàncies
 
-         Fernando A.M., de 42 anys d’edat i resident a Vilassar de Dalt. Propietari d’una botiga de nutrició esportiva a Mataró. Presumpte traficant de substàncies dopants.
 
-         Neftali M.P, de 51 anys d’edat i resident a Mataró. Infermer de professió. Treballava en un centre de diàlisi d’on presumptament sostreu EPO i EPO CERA
 
 -         David M.R., de 41 anys d’edat i resident a Mataró. Amic de l’anterior i amb vinculació amb el propietari de la botiga nutricionista.
 
-         Pedro Antonio L.M., de 38 anys d’edat i resident a Cerdanyola del Vallès. Propietari d’una botiga de nutrició esportiva . Subministrava Hormona del Creixement d’origen àrab que obté en el mercat negre
  
Detinguts a Madrid:
 
-         Alberto B.N., de 48 anys d’edat. Espanyol d’origen colombià i amb domicili al Sultanat de Bahrein. Metge esportiu i presumpte cap de l’organització.
 
-         Carlos Andres I.G., àlies Melchor, de 30 anys d’edat i amb residència a Fuenlabrada. Ex ciclista professional i presumpte distribuïdor de substàncies per la zona de Madrid.
 
-         Francisco F.R., de 41 anys d’edat i resident a Getafe. Presumpte traficant, a petita escala, de substàncies dopants
 
-         Cèsar P.S., de 36 anys d’edat i resident a Madrid. Ex entrenador d’atletisme i preparador d’oposicions a bomber.
 
 
Tot l’èxit de l’operació policial  ha permès la desarticulació de la infraestructura criminal a l’estat espanyol. No es descarta una segona fase de l’actuació amb noves detencions.
 
 
Àrea de Comunicació
Barcelona, 19 de Març de 2012
 

Comparteix:   Aquest enllaç s'obrirà en una nova finestra: Facebook   Aquest enllaç s'obrirà en una nova finestra: Linkedin   Aquest enllaç s'obrirà en una nova finestra: Delicious   Aquest enllaç s'obrirà en una nova finestra: Latafanera