Inici  >  Exposició 'Catalunya Bombardejada'

Exposició 'Catalunya Bombardejada'

La mostra, produïda pel Memorial Democràtic, conmemora el 75è aniversari dels bombardejos a Catalunya. L'exposició, que està itinerant per Catalunya, és un homenatge a les més de 5.000 víctimes mortals a Catalunya  durant els bombardeigs indiscriminats de les aviacions italiana i alemanya durant la Guerra Civil. Explica, amb imatges, textos i objectes originals, com afectaren els bombardeigs, quins danys comportaren, quina resposta provocaren entre la població civil i què es pretenia amb aquests atacs sistemàtics

 
 • Catalunya bombardejada
  L’aixecament militar del 18 de juliol de 1936 posà fi a cinc anys d’incipient democràcia a l’Estat espanyol. Tot i que el cop fracassà a Catalunya, les tropes rebels mantingueren sota control bona part de la península. La guerra aèria esdevindria decisiva en el conflicte, capítol en què l’exèrcit franquista comptava amb superioritat gràcies a l’ajut de l’aviació italiana i alemanya.

  Catalunya bombardejada
  El primer bombardeig franquista sobre una població catalana s’havia produït el 30 d’octubre de 1936 a Roses, efectuat des del mar pel creuer de guerra Canarias. Els atacs a les poblacions costaneres es van repetir durant tota la guerra, amb l’objectiu de destruir les infraestructures portuàries i fer efectiu el bloqueig naval. L’Alt Empordà fou una de les comarques més castigades.

 • Catalunya bombardejada
  La societat catalana reaccionà de forma organitzada i solidària davant els atacs. Es van construir més de dos mil refugis antiaeris gràcies al teixit associatiu i a la iniciativa de la Generalitat de Catalunya. L’ajut internacional, també força destacat, es materialitzà en l’enviament d’aliments i l’acolliment d’infants i refugiats en països com la Unió Soviètica, França i Mèxic.

  Catalunya bombardejada
  La tasca de particulars, institucions i associacions, amb el suport de Generalitat, ha permès identificar bona part del patrimoni relacionat amb els bombardejos (refugis, camps d’aviació, etc.). Molts s’han incorporat a la Xarxa d’Espais de Memòria que impulsa el Memorial Democràtic i que està formada per un conjunt patrimonial de vestigis, itineraris i centres d’interpretació.

 • Activitats pedagògiques
  Activitats pedagògiques
  Els serveis pedagògics del Memorial Democràtic ofereixen als docents un dossier pedagògic per treballar els bombardeigs a Catalunya a les escoles. (09.05.2012)
 • L'Audiència ordena investigar els bombardejos dels feixistes italians a Barcelona
  Els bombarders Savoia S-79 i S-81 de l’Aviazione Legionaria italiana,
  L'Audiència de Barcelona ha ordenat al jutjat d'instrucció número 28 de la ciutat que admeti a tràmit una querella i investigui els bombardejos de l'aviació feixista italiana sobre la capital catalana el març del 1938. (23.01.2013)
 • Activitats paral·leles
  Catalunya bombardejada 1936-1939
  El Memorial Democràtic organitza diverses activitats en el marc de l’exposició 'Catalunya Bombardejada'. Taules rodones, conferències i documentals… Totes les propostes són gratuïtes i d'accés lliure.(15.05.2012)
 • L’exposició als mitjans
  Catalunya bombardejada 1936-1939
  Una mostra de les aparicions de l’exposició 'Catalunya bombardejada' als mitjans de comunicació (09.05.2012)
 • Itinerància
  Itinerança de l'exposició 'Catalunya Bombardejada'
  L'exposició ‘Catalunya bombardejada’ està itinerant per diferents municipis catalans. (06.09.2012)
Directe a
 • Testimonis
  Maria Rosa Wendenbourg, Pere Carbonell, Montserrat Obiols, Carme Casas, Manel Cardeña i Paquita Valenzuela recorden les seves vivències durant els bombardejos a Catalunya.
 • Galeria d'imatges
  Fotografies de l'exposició i la seva itinerància.
 • Dossier educatiu
  Un conjunt de propostes didàctiques i unrecull de materials, fonts primàries i recursos per treballar a les aules.
Textos i traduccions
 • Catalunya Bombardejada
  75è aniversari dels bombardeigs a la població civil i a les infraestructures catalanes.
 • Cataluña Bombardeada
  75º aniversario de los bombardeos a la población civil y a las infraestructuras catalanas.
 • Bombed Catalonia
  The 75th anniversary of the bombardments of the Catalan civil population and infrastructures.
 • Catalogne sous les bombes
  75e anniversaire des bombardements de la population civile et des infrastructures catalanes.
 • La Catalonia Bombardata
  75º anniversario dei bombardamenti sulla popolazione civile e sulle infrastrutture catalane
Avís legal | Sobre gencat | Accessibilitat | © Generalitat de Catalunya