Accés al contingut Accés al menú de la secció
Impacte gràfic
Inici  >  Biblioteca  >  Dossiers temàtics  >  Tractat de Comerç d'Armes

Tractat de Comerç d'Armes

L'abril del 2013 l'Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar finalment el Tractat de Comerç d'Armes (TCA) després d'anys de negociacions. L'ICIP ha seguit el procés de primera mà i ha participat a les comissions preparatòries i a la Conferència Diplomàtica final. En aquest espai us oferim informació actualitzada del tractat: des de notícies de premsa relacionades amb el comerç d’armes, fins a material acadèmic rellevant, ja sigui en format de monografies o d’articles en revistes especialitzades, tots ells disponibles a la biblioteca de l’ICIP.

 

El dossier del TCA disposa també d’una agenda d’activitats, per poder estar al dia dels principals esdeveniments en aquest àmbit. El web vol ser també un espai interactiu i és per això que hem inclòs una secció del twitter, on podeu anar seguint els darrers comentaris sobre el TCA en temps real. Finalment, amb regularitat l’ICIP ofereix anàlisis i documents propis sobre aquesta temàtica.

 

Tots els documents d'aquest dossier han estat elaborats des de l'ICIP amb la voluntat d’unir recerca i transformació social, i amb l’objectiu que serveixi tant per a acadèmics com per activistes. Si hi teniu suggeriments, ens els podeu fer arribar a l’adreça jalcalde.icip@gencat.cat 

 

Informació general

Per tenir una mica de context sobre el contingut del tractat i aquells aspectes que s’hi estan discutint, en aquesta secció introductòria hi trobareu tres documents realitzats per l’Institut de Nacions Unides que fa recerca en qüestions de desarmament (UNIDIR), amb l’objectiu d’informar els delegats governamentals que participen en les diverses conferències regionals. També hi trobareu un quart document, elaborat des de l'ICIP, en què s'exposen arguments a favor i en contra del tractat de comerç d'armes.
 • Àmbit d'aplicació del TCA [PDF, 81,08 KB.]
  Un primer document fa referència a l’abast o àmbit d’aplicació del tractat. És a dir, quines armes i quin tipus d’activitats i transaccions regularia el TCA.
 • Paràmetres del TCA [PDF, 87,54 KB.]
  Un segon document descriu els paràmetres o criteris que hauran de guiar les transferències d’armament. Per exemple, consideracions sobre el dret internacional existent, així com sobre els possibles destinataris o sobre l’impacte de les importacions i exportacions d’armament.
 • Implementació del TCA [PDF, 69,15 KB.]
  Un tercer document aborda la implementació o posada en pràctica del tractat. Aquest aspecte inclou, entre d’altres coses, mecanismes nacionals d’autorització o denegació de vendes d’armes, sistemes de cooperació entre els estats i mesures de verificació nacional i internacional per garantir el compliment del tractat.
 • Arguments pro i contra el TCA [PDF, 38,89 KB.]
  Aquest darrer document, produït directament per l’ICIP, exposa una sèrie d’arguments a favor i en contra del TCA, ajudant a emmarcar els principals punts del debat i a no perdre de vista els motius últims que inspiren el tractat.

Twitter TCA
Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya