Accés al contingut Accés al menú de la secció
ferranadria70070
Inici > Serveis > Exposicions > Sala 3 > Històric Sala 3 > Ferran Adrià i elBulli. Risc, llibertat i creativitat

L'univers creatiu de Ferran Adrià


Audiovisual

Ferran Adrià i elBulli. Risc, llibertat i creativitat

 

Dades bàsiques

Del 2 de febrer de 2012 al 3 de febrer de 2013
50 anys d’història d’elBulli
50 anys compleix Ferran Adrià el 2012
Ferran Adria i elBulli: 1961-2011
Les “claus” d’elBullifoundation
La “llavor” d’un futur Centre-Museu a Roses
Previsió de 300.000 de visitants
171 escoles confirmades
365 dies oberta al públic
Sala 3 del Palau Robert
Itineràncies a Nova York i Londres

Activitats paral·leles

Cicle de conferències amb ESADE
Cicle audiovisuals: Un dia en elBulli,  elBulli, l'últim vals; Documenting DOCUMENTA, i elBulli: Cooking in Progress.
Serveis educatius: visites guiades per al públic en general els dissabtes i diumenges al matí, i visites i tallers escolars. Inici: març 2012
Presentació de productes agrícoles amb denominació d’origen (PRODECA)
Mòdul del màster “Pensar l’art d’avui”,  de la Universitat Autònoma de Barcelona, dirigit per Jèssica Jaques.

 

El Palau Robert descobreix l’univers creatiu de Ferran Adrià

fa_article5

L’exposició “Ferran Adrià i elBulli. Risc, llibertat i creativitat” descobreix l’univers creatiu, el talent i tota la capacitat d’innovar que Ferran Adrià, el cuiner més influent de finals del segle XX i principis del XXI, ha aplicat en la gastronomia. La mostra, produïda per la Generalitat, va estar oberta al públic del 2 de febrer de 2012 al 3 de febrer de 2013, a la Sala 3 del Palau Robert de Barcelona.

Ferran Adrià ha esdevingut, amb el pas dels anys, una icona de la gastronomia mundial. La tasca feta des d’elBulli, considerat el millor restaurant del món durant cinc anys consecutius, ha merescut el reconeixement mundial i ha marcat el camí de la cuina del futur. Els noms de Ferran Adrià, Juli Soler, Albert Adrià i de tot l’equip creatiu d’elBulli s’associen amb valors com ara la reflexió, el talent, la innovació, el lideratge, el treball en equip, l’obra ben feta, la internacionalització i la solidaritat. Una feina que va més enllà de l’àmbit estrictament gastronòmic i n’abasta altres com l’art i la tecnologia.

La mostra arriba després que elBulli tanqués les portes al juliol per reinventar-se en elBullifoundation, centre d’experimentació i d’innovació gastronòmica que difondrà les seves creacions per Internet a partir del 2014.

L’exposició la produeix la Generalitat, amb el patrocini d’Estrella Damm, “la Caixa” i Telefónica,  i amb  la col·laboració de Casa Tarradellas. El Palau Robert, amb aquesta fórmula, suma esforços entre els sectors públics i privats per tirar endavant projectes expositius ambiciosos com aquest,  de gran ressò internacional.

Ponts entre la cuina i altres àmbits

Ferran Adrià i el seu equip han establert un diàleg viu amb altres disciplines. Aquesta voluntat creativa i innovadora ha fet que impartís cursos a Harvard i que hagi rebut distincions acadèmiques com el doctorat honoris causa per la Universitat de Barcelona (2007), la d’Aberdeen (2008) o la Politècnica de València (2010). La seva passió per la creativitat el va dur a tenir un feed-back molt especial amb el pintor britànic Richard Hamilton, pioner de l’art pop i el client més antic d’elBulli, i a ser el 2007 el convidat en la Mostra d’Art Contemporani Documenta 12, a Kassel, que li va atorgar la categoria de creador. També cal destacar la seva aportació a la creació de la Fundació Alícia per fomentar el diàleg entre educació i salut, el fet que centres importants d’estudis empresarials com ara ESADE, Harvard o Berkeley actuïn com a veritables observatoris de la cuina i de Ferran Adrià i elBulli, o que el músic Bruno Mantovani dediqués una composició per a orquestra a la seva cuina.

La mostra es presenta a Londres el 2013

L’exposició es presentarà a  Londres durant el 2013, coincidint amb un moment en què la gastronomia catalana s’ha situat en la primera línia mundial. També esdevindrà la llavor, la base del futur Museu-Centre dedicat a Ferran Adrià i elBulli a Roses. Aquestes iniciatives i d’altres que puguin sorgir posteriorment pretenen projectar la imatge de Catalunya al món com a país modern i innovador, situar-la com a líder i referent mundial en l’àmbit de la restauració a partir de la ingent tasca d’investigació que es porta a terme des del restaurant elBulli i que tindrà continuïtat amb elBullifoundation. L’exposició també es planteja que Catalunya demani de forma oficial a la UNESCO que declari la gastronomia catalana Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, talment com va passar amb els castellers.

L’esperit del restaurant elBulli –creativitat, talent, imaginació, innovació, lideratge, treball en equip, risc, internacionalització- continua viu arreu gràcies als nombrosos stagers que han passat per l’establiment i que han esdevingut cuiners de prestigi mundial. Alumnes avantatjats que s’han convertit en els millors xefs del món: René Redzepi (Noma), Joan Roca (El Celler de Can Roca), Andoni Luis Aduriz (Mugaritz),  Gran Achatz (Alinea), Massimo Bottura (Osteria Francescana) i José Andrés (Think Food Group).

En paral·lel a l’exposició, el Palau Robert va organitzar un programa d’activitats educatives adreçades a alumnes de primària, secundària, batxillerat, escoles d’hostaleria i universitats; visites guiades per a escolars i per al públic; un cicle d’audiovisuals, la presentació de productes agrícoles amb denominació d’origen (PRODECA) i el Mòdul del màster “Pensar l’art d’avui”, de la Universitat Autònoma de Barcelona.

 

Inauguració


 

Un recorregut fascinant per la cuina avantguardista

fotos_article2.gif

L’exposició proposa una immersió en el pensament creatiu de Ferran Adrià i el seu equip. Un pensament que ha generat una sèrie de propostes com ara les “escumes”, les “sferificacions”, les “gelatines calentes” o els “aires”, canvis essencials en la història de la cuina. La tasca que ha liderat Ferran Adrià, omplint la cuina de bons productes i d’idees meravelloses, ha aconseguit situar Catalunya com a referent mundial de la cuina creativa i avantguardista.

Àmbits i continguts
La proposta expositiva es desenvolupa en els àmbits següents: Els reconeixements, elBullifoundation; Els orígens; La síntesi evolutiva;  A la recerca d’un estil; El moment del gran canvi; Moment 0; La consolidació d’un estil; El Bullivirus; L’esperit d’elBulli.

Els reconeixements (aparador)
El recorregut per la mostra comença a l’aparador de l’entrada del Palau Robert, que aplega un mosaic de portades de diaris, llibres i revistes d’arreu del món dedicades a Ferran Adrià i elBulli, com també els nombrosos premis i reconeixements rebuts en la seva llarga trajectòria, que es poden visualitzar en una pantalla.

elBullifoundation
De l’aparador ens traslladem a la Sala 3 de la segona planta. Textos, imatges, i vídeos donen a conèixer els objectius del projecte d’elBullifoundation, que preveu un Centre-Museu a Roses, amb material d’aquesta exposició, i un Centre Creatiu a Cala Montjoi, per divulgar la creativitat i compartir el llenguatge creat des d’elBulli amb les noves tecnologies de la comunicació.

Els orígens (Els anys d’aprenentatge)
S’hi explica la història d’elBulli des dels seus orígens, amb l’arribada del Dr. Schilling i la seva esposa Marketta a Cala Montjoi (Roses), l’any 1956, fins al març del 1987, data en què Ferran Adrià assumeix la responsabilitat com a xef. Audiovisuals, documents, fotografies i objectes, seguint un ordre cronològic, destaquen el salt qualitatiu del restaurant amb una oferta gastronòmica cada vegada més sofisticada, amb clars referents a la nouvelle cuisine. Personatges claus en aquesta transformació, a més de Ferran Adrià, van ser Jean-Louis Neichel, Juli Soler i Albert Adrià.

La síntesi evolutiva (1983-1997)
El mapa de síntesi evolutiva (del 1993 al 1997) mostra els productes, tècniques, elaboracions i filosofia amb videoclips. A sota del mapa, el visitant veu plats emblemàtics elaborats en el mateix període que han marcat moments importants en la trajectòria de Ferran Adrià i elBulli.

A la recerca d’un estil
Aquí es veu la recreació de l’ambient de la sala del restaurant amb la projecció d’un audiovisual i amb attrezzo (taules i cadires) d’elBulli. Damunt la taula es projecta, de manera zenital, un menú degustació de 40 plats.

El moment del gran canvi
Recreació de la cuina d’elBulli mitjançant tres projeccions simultànies a manera de tríptic. També s’hi presenten documents, fotografies i una gran vitrina amb plastilines que reprodueixen els colors, les formes i les mides dels diferents components de cada plat.

Moment 0
La primera part explica que Ferran Adrià no crea plats ni receptes sinó que crea conceptes i tècniques que posteriorment podrà aplicar a infinites elaboracions. En la segona s’argumenta, amb el suport de projeccions d’audiovisuals, que l’aportació innovadora d’elBulli és la del sisè sentit, és a dir, la que desperta la resposta del comensal expressada en gestos i emocions de sorpresa, d’interrogació, de record, de desig i de felicitat.

Síntesi evolutiva (1998 – 2011)
El recorregut expositiu reprèn la disposició anterior al “Moment 0”, és a dir, el mapa Síntesi Evolutiva amb videoclips que mostren elaboracions i tècniques. A sota, una seqüència de plats emblemàtics d’aquest període mostrats amb el sistema de reproducció lenticular.

La consolidació d’un estil
La cuina tècnico-conceptual  de Ferran Adrià necessita un equip dedicat de manera exclusiva a la creació amb l’espai idoni, i la posterior catalogació. S’hi mostren imatges dels tallers que ha emprat l’equip creatiu d’elBulli; dibuixos de plats realitzats per Ferran Adrià; una mostra d’elements d’una vaixella metàl·lica per servir els petits fours i d’ objectes i utensilis d’ús com el sifó, el deshidratador, la pacojet i altres, i llibres de cuina.

La dimensió de la catalogació es posa de manifest incorporant a l’escenografia els volums del catàleg general d’elBulli, i altres documents, llibres i objectes. Aquest conjunt es complementa amb imatges extretes del documental Cooking in Progress, en el qual s’ensenya el taller en funcionament. Al fons de l’espai un gran cartell dóna a conèixer els 1846 plats elaborats i catalogats  pel restaurant.

elBullivirus
L’espai ensenya els diàlegs/virus amb l’art, el disseny gràfic i industrial, la ciència, l’educació i la  salut, la música i l’arquitectura, a més d’un espai dedicat a la relació amb el Japó.

Tanca els continguts un element singular: els 23 principis, que a manera de manifest, sintetitzen la cuina d’elBulli.

L’esperit d’elBulli
Aquí s’esmenten els xefs, les brigades, els 2000 stagers, alguns dels quals avui estan entre els millors cuiners del món, i els amics  que han compartit reflexions. El visitant també hi troba l’homenatge que l’equip d’elBulli va fer, com a darrer plat de creació, el número 1846,  a  Georges-Auguste Escoffier, reinterpretant el préssec Melba, obra d’aquest gran xef que va consolidar el prestigi de la cuina francesa en el panorama internacional.

En aquest àmbit s’hi projecta el documental elBulli, l’últim vals, enregistrat el darrer dia de funcionament del restaurant. Al final del recorregut s’hi exposen objectes relacionats amb aquest darrer dia;  en lloc destacat la reproducció del gos “Bulli” del pastisser Escribà i l’ampolla de cervesa Estrella Damm Inedit, ja que Estrella Damm és l’empresa patrocinadora de nombrosos esdeveniments relacionats amb Ferran Adrià i elBulli.

 

Imatges

fa_article6

 

Opuscle


 

Programa d’activitats educatives

article_acteduca_fa

L'activitat consta d'una visita guiada i el taller posterior. Els escolars poden conèixer els continguts de la mostra i fer una immersió en el món dels sentits i de les sensacions dels plats creats per Ferran Adrià i el seu equip.


 

“Com-s’ha-fet” la primera gran exposició sobre cuina

Audiovisual sobre el procés de producció de la primera gran exposició sobre cuina, amb Ferran Adrià i elBulli com a grans protagonistes. En aquest document es pot veure tot el procés creatiu, que ha aplegat un gran nombre de professionals que hi han abocat grans dosis de creativitat i il·lusió.


 

Cicle d'audiovisuals


 

Gran Achatz ofereix el menú del restaurant de Cala Montjoi


 

Patrocinadors i col·laboradors

logos_fa

ESTRELLA DAMM: www.damm.es
LA CAIXA: www.lacaixa.es
TELEFÓNICA: www.telefonica.es
CASA TARRADELLAS: www.casatarradellas.es

 
Data d'actualització: 13.01.2012