Accés al contingut Accés al menú de la secció
Capçalera
Inici  >  Per primera vegada, el millor...
Dilluns, 29 de juny de 2009

Per primera vegada, el millor humor gràfic de la premsa mundial a Barcelona

Els dibuixos originals de les 400 millors vinyetes publicades el 2008 en la premsa de tot el món s’exhibeixen al Palau Robert de Barcelona, des del 2 de juliol, a l’exposició “World Press Cartoon. Humor gràfic en la premsa”. Aquesta mostra, que té caràcter anual, s’exposa per primera vegada a Catalunya i es pot visitar fins al 27 de setembre, just després de les festes de la Mercè.


f01_WPC250x250
f04_WPC250x250
f05_WPC250x250

Els dibuixos originals de les 400 millors vinyetes publicades el 2008 en la premsa de tot el món s’exhibeixen al Palau Robert de Barcelona, des del 2 de juliol, a l’exposició “World Press Cartoon. Humor gràfic en la premsa”. Aquesta mostra, que té caràcter anual, s’exposa per primera vegada a Catalunya i es pot visitar fins al pròxim 27 de setembre, just després de les festes de la Mercè.

L’acte d’inauguració es va fer l'1 de juliol, presidit pel secretari general adjunt del Departament de la Presidència, Jordi Menéndez, amb la participació del comissari de la mostra, Rui Paulo da Cruz, i del president del Consell de l’Audiovisual de Catalunya, Ramon Font.

L’objectiu del “World Press Cartoon” (WPC) és donar a conèixer i distingir les millors vinyetes publicades en diaris o revistes de tot el món. Any rere any, des de 2005, ha crescut la participació dels professionals del sector i ha posat en evidència la vitalitat i l’èxit de la iniciativa.

L’especialitat del dibuix de vinyetes, tot i ser un gènere periodístic per excel·lència, i els professionals que s’hi dediquen, han estat tradicionalment poc reconeguts i, fins i tot menystinguts. El WPC, inspirat en el prestigiós World Press Photo, es va crear precisament per tal d’atorgar un reconeixement als artistes de l’humor gràfic, que, durant massa temps, han estat a l’ombra.

El passat mes d’abril, a la ciutat portuguesa de Sintra, es va celebrar la cinquena edició d’aquest certamen, que anualment atorga premis a les millors vinyetes en tres categories: l’editorial, la humorística i la de caricatures. També reconeix el millor treball de tots, que rep el Gran Premi. Enguany el jurat va haver d’escollir les millors propostes d’un total de 848 dibuixos que s’hi van presentar, realitzats per 428 autors de 72 països.

De les més de vuit-centes vinyetes originals, se’n van seleccionar 401, que van participar en el concurs i que són les que es podran veure a la sala de les Cotxeres del Palau Robert de Barcelona. A més a més, en la sala annexa es projectarà un audiovisual amb una selecció de les millors vinyetes de les edicions anteriors.

En el concurs celebrat a Sintra, el dibuixant mexicà Rogelio Naranjo va obtenir el Gran Premi i el primer de la categoria Vinyeta editorial pel seu dibuix In the same ship, publicada al diari mexicà Universal el 17 de setembre de 2008. En la categoria Vinyeta caricatura, el premi va ser per al portuguès André Carrilho, per Ahmadinejad, i la millor Vinyeta d’humor va ser Punk Fish, del cubà Osmani Simanca. L’espanyol Javier Carbajo, amb una vinyeta publicada a la revista de Barcelona El jueves, va obtenir el segon premi de la categoria de caricatures.