Accés al contingut Accés al menú de la secció
Impacte gràfic de medi natural
Inici  >  Àmbits d'actuació  >  Medi natural  >  Fauna, flora i animals de companyia  >  Fauna autòctona  >  Centres de fauna salvatge  >  Animals salvatges trobats ferits: què cal fer?

Animals salvatges trobats ferits: què cal fer?

Recepció d'un animal ferit en un centre de fauna salvatge

Com es reconeix un animal ferit

El comportament normal d'un animal salvatge quan se li acosta una persona és fugir. Si està ferit, però, no pot fer-ho o ho fa amb dificultat (coixejant o sense poder volar, en cas que sigui un ocell). No s'ha de confondre un animal ferit amb un de fàcil de capturar per manca de por o de capacitat natural per fugir, cosa que pot succeir amb una tortuga o amb les cries de molts animals (mussols, eriçons, cabirols, etc.). En aquests casos, ens pot semblar que estan abandonats, però segur que els seus pares són ben a prop vigilant-los sense que nosaltres els puguem veure. Així doncs, si no estan ferits, el millor és no tocar-los.

 

Com capturar-lo

Cal anar amb molt de compte! Els animals salvatges es poden defensar si se senten desvalguts. Si l'animal és gran o de difícil manipulació, és millor que el deixem i ho comuniquem al Cos d'Agents Rurals (tel.: 93 561 70 00).

Primer ens hi acostem lentament, amb cautela i en silenci. Després, hem d'actuar amb rapidesa i seguretat, però no bruscament, perquè podríem fer mal a l'animal. Si tenim por d'agafar-lo, podem tirar-li un drap al damunt del cap perquè no ens vegi i es tranquil·litzi.

Per immobilitzar-lo i poder-lo controlar, primer hem d'agafar allò que més mal ens pugui fer (les urpes, el bec o el cap, generalment) i després, les altres parts. Per evitar qualsevol accident, s'han d'utilitzar guants de cuir i estar atents, ja que un exemplar ferit també pot ser perillós. Cal tenir present que un animal salvatge no sap que el volem ajudar, és normal que pensi que li volem fer mal.

 

Com mantenir-lo

Cada exemplar té unes necessitats específiques, per això, quan arriba a un centre de recuperació és atès per un servei veterinari que li aplica un tractament individualitzat, d'acord amb l'espècie i el seu estat de salut. L'animal és acomodat en una instal·lació específicament condicionada fins a completar el procés de recuperació i estar en condicions de ser alliberat. Per aquest motiu, cal que evitem tractar-lo pel nostre compte i recordar especialment que:
  • Hem de mantenir l'exemplar en un lloc fosc (caixa de cartró amb forats de ventilació, transportí cobert amb una tovallola) i no el podem sotmetre a un estrès innecessari (ensenyar-lo a altres persones, fer-li fotos, estar amb altres animals, etc.), ja que això empitjoraria la seva salut. Si està nerviós, pot fer-se mal.
  • Mai posarem un ocell en una gàbia amb reixes o de tela metàl·lica, ja que es pot trencar les plomes molt fàcilment, a més de patir molt estrès en veure'ns.
  • No li podem donar begudes alcohòliques ni llet.
  • En cap cas l'hem de forçar a menjar, ja que pot ser perillós si no es fa correctament.
  • El millor que podem fer és portar l'exemplar al més aviat possible a un centre de recuperació, però si això no és possible ens hem de posar en contacte amb el centre de recuperació perquè ens doni els consells necessaris per mantenir-lo de manera adequada fins que l'haguem de transportar.


En resum, és molt important manipular-lo al mínim possible i no molestar-lo, deixant-lo en un lloc fosc i tranquil, preferentment dins d'una caixa que hem de deixar en un lloc a temperatura ambient.

 

Com transportar-lo

La majoria d'espècies de fauna salvatge estan protegides, per la qual cosa la seva tinença és prohibida. Així mateix, són animals que requereixen unes atencions molt especialitzades. Per aquests motius, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural disposa de quatre centres de recuperació de fauna salvatge.

Com més aviat i en millors condicions arribi un animal a un centre de recuperació, més possibilitats tindrà de guarir-se i, per tant, de tornar a la natura. 

El més adequat és traslladar-lo en una caixa no gaire gran, just perquè es posi dret i pugui girar-se. La caixa ha de ser de cartró per als ocells, les tortugues de terra i els eriçons, i de fusta, plàstic o metall per als mamífers. S'ha de foradar per la part més baixa perquè tingui ventilació i no ens pugui veure, perquè es posaria nerviós. A la base de la caixa hi hem de posar draps o paper de diari i no cap altre material que pugui embrutar les possibles ferides. Tampoc hi hem de posar cap recipient amb aigua, ja que l'animal es podria mullar, i això podria tenir conseqüències greus.

Durant el trasllat, cal evitar moviments bruscos i sorolls. La ventilació és molt important a l'estiu o quan fa calor. Mai el transportarem en un maleter tancat, i si durant el transport ens hem d'aturar hem de deixar el cotxe sempre a l'ombra i preferiblement amb una mica de ventilació.

 

On cal portar-lo

L'exemplar ferit s'ha de portar el més ràpidament possible al centre de recuperació de fauna salvatge del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural més proper:

CFS de Torreferrussa
Ctra. de Sabadell a Sta. Perpètua, km 4,5
08130 Santa Perpètua de Mogoda

CFS de Vallcalent
Partida de Vallcalent, 63
25199 Lleida

CFS dels Aiguamolls de l'Empordà
Mas el Cortalet
17486 Castelló d'Empúries

CF del Canal Vell
Pl. 20 de Maig, s/n
43580 Deltebre.


A part dels Centres de Fauna del DAAM existeixen dos centres privats autoritzats per a realitzar la recollida de fauna protegida per tal de realitzar les primeres atencions i derivar-los posteriorment a un dels Centres de Fauna del DAAM:

- Hospital Mediterrani Veterinaris

c/ dels Fusters, 3 Autovia Bellisens

43204 Reus

Tf. 977 310100

http://www.mediterraniveterinaris.com

- Associació de defensa i estudi de la fauna i flora autòctona (ADEFFA)

Masia Camadoca s/n 08517 Santa Maria de Merles

http://www.adeffa.cat

Als Centres de Fauna del DAAM ingressen anualment prop de 10.000 exemplars de fauna autòctona, especialment durant els mesos d’estiu, tot coincidint amb la sortida del niu dels polls de molts ocells. Per tal de poder recollir tots aquests animals i transportar-los als Centres de Fauna, es duu a terme una col·laboració amb diferents clíniques veterinàries i botigues especialitzades de diferents comarques de Barcelona.

Aquests punts de recollida autoritzats serveixen perquè els particulars deixin els animals d'espècies protegides que puguin trobar, abans de ser transportats al Centre de Fauna de Torreferrussa situat a Santa Perpètua de Mogoda, on rebran les atencions específiques que necessitin.

Durant el 2014, els centres autoritzats per aquesta tasca són:


 

Qui el pot recollir

Transport d'un animal ferit
Autor: Richard Martín Vidal.
En el cas d'animals grans o que siguin de difícil manipulació (rapinyaires, ardeids, ratpenats, etc.), l’exemplar pot ser recollit pel Cos d’Agents Rurals (centre de transmissió del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Control Central del Cos d’Agents Rurals):

93 561 70 00

 
Data d'actualització: 09.09.2014