Accés al contingut Accés al menú de la secció
Impacte gràfic de l'apartat de distintius d'origen i qualitat agroalimentària

Panellets ETG


Introducció

Logotip de les especialitats tradicionals garantides
Els Panellets formen part de la gastronomia catalana tradicional com a postres típiques de la diada de Tots Sants conjuntament amb les castanyes, els moniatos i el vi dolç. L'origen d'aquests dolços, els quals antigament tenien un caràcter sacramental, data del segle XVIII. L’elaboració dels Panellets ETG és típica i tradicional de Catalunya, encara que també s’elabora en d’altres indrets de l’Estat.

Composició

Els panellets ETG són uns pastissos de dimensions petites i formes variades, elaborats essencialment amb massapà i ingredients que els confereixen sabors i aromes característics.

El procés d’elaboració es realitza a partir d’una base de massapà de tal manera que per cada quilo d’ametlles pelades granulades molt finament, s’afegeix un quilo de sucre i ou sencer addicionat o no d’aigua, s’amassa bé mitjançant cilindres i es deixa en repòs durant 24 hores per homogeneïtzar bé la barreja. Després se li donen diferents formes i sabors. A partir del massapà base s’elaboren panellets de pinyons, ametlles, coco, avellanes, taronja, llimona, rovell d’ou, cafè, maduixa i marró glacé. També s’elaboren panellets a partir de massapà bast que es presenta en figures de castanyes, bolet, soc o bandes farcides amb fruites confitades i de codony. A partir de massapà fi s’elaboren de castanya a la xocolata i d’os de sant.

En tots els casos queda prohibida la utilització de fècules (patates o moniatos), de poma, de conservants i de colorants artificials.


Comercialització

Els panellets ETG generalment es venen al detall, sense envasar en les pastisseries i comerços, encara que també es poden trobar envasats en caixes. En qualsevol cas, han d'anar identificats amb la llegenda “Panellets. Especialitat Tradicional Garantida” i el logotip comunitari de productes específics.

Control i certificació

Tot el procés d'elaboració està sota el control d'una entitat de certificació independent inscrita al Registre d'Entitats de Control i Certificació de la Direcció General d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, de forma que s'assegura el compliment del plec de condicions d'aquest producte.

Agrupació que ha sol·licitat la inscripció d'aquest producte en el Registre

Federació Catalana de Pastisseria
Carrer Comtal 32, 2a planta
93 317 30 55
Fax: 93 317 34 10
federacio@pastisseria.com


Normativa

Publicació d’una sol·licitud de registre (PDF - 45 Kb)  d’acord amb el paràgraf segon de l’apartat 1 de l’article 8 del Reglament (CEE) núm. 2082/92 del Consell relatiu a la certificació de les característiques específiques (2001/C 5/03). (DOUE núm. C 5/3 de 09.01.2001)

Reglament (CE) n° 688/2002 de la Comissió, de 22 d'abril de 2002, que completa l'annex del Reglament (CE) n° 2301/97 relatiu a la inscripció de determinades denominacions en el registre de certificacions de característiques específiques establert en el Reglament (CEE) n° 2082/92 del Consell relatiu a la certificació de les característiques específiques dels productes agrícoles i alimentaris (Panellets) (DOUE núm. L 106 de 23.4.2002)

Data d'actualització: 24.07.2012