Accés al contingut Accés al menú de la secció
La Cultura ets tu
Inici  >  La Casa Museu Verdaguer de...
Divendres, 27 de febrer de 2009

La Casa Museu Verdaguer de Folgueroles s'inscriu al Registre de museus de Catalunya

Ja són més d'un centenar els museus registrats per la Direcció General del Patrimoni Cultural


Cartell
Cartell de l'entrada de la Casa Museu

 

El Registre de museus de Catalunya, que és l'inventari oficial de totes les institucions museístiques del nostre país, s'ha vist incrementat aquesta setmana amb la publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya núm 5326, de la Resolució CMC/414/2009, de 5 de febrer, per la qual s'hi inscriu la Casa Museu Verdaguer de Folgueroles. La Casa Verdaguer va ser creda al 1967, però no va ser fins fa poc que es va seguir tot un procés de col·laboració entre la Fundació Jacint Verdaguer i el Servei de Museus i Protecció de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya, per tal d'adaptar-lo als requeriments tècnics i legals que permeten que una institució com aquesta pugui ser considerada oficialment com a museu, i després que la Junta de Museus de Catalunya informés favorablement la seva inscripció al registre esmentat.

 

Les primeres converses sobre la creació d'un lloc de memòria del poeta es van iniciar el 1902, arran de la seva mort. Cap a l'any 1935 va renéixer la idea de crear un petit museu verdaguerià a Folgueroles, però l'esclat de la guerra civil va ajornar el projecte fins al 1967, quan es va poder obrir al públic.

 

La col·lecció obtinguda a través de donacions de particulars es va formar bàsicament en tres etapes: fins a la dècada de 1960 ingressà el 71 % de la col·lecció; a la dècada de 1990 -quan es va realitzar la nova museografia- s'incrementà en un 12 %; i a partir de l'any 2000 -amb el nou impuls del museu- s'hi incorporà el 17 % restant. Com a elements clau de la col·lecció cal fer esment a dues taules que van pertànyer a Verdaguer, i a la còpia del bressol de mossèn Cinto, l'original del qual es troba al Museu Episcopal de Vic.

 

 

 

 

Més informació


Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya