Accés al contingut Accés al menú de la secció
Impacto Grafico Tarragona
Dimecres, 23 d'abril de 2014

"Josep Tapiró, pintor orientalista". Xerrada a càrrec de Jordi Carbonell

Dijous 24 d'abril a les 19'00 h a la Biblioteca. Cicle Tastets de Patrimoni


Retrat de Josep Tapiró
Retrat de Josep Tapiró (extret de Reus Digital)

Josep Tapiró i Baró va nèixer a Reus l’any 1836 i mort a Tànger el 1913, però les seves restes no van tornar a la seva ciutat natal, Reus, fins al 1947. Íntim amic de Marià Fortuny, a qui en certa ocasió salvà la vida, tingué un gairebé idèntic paral·lelisme amb la carrera d’ell. Fou deixeble de D.Soberano a Reus i anà a Barcelona el 1852, on fou deixeble de V.Rodés i C.Lorenzale. Anà a Roma, on residí i hi exposà, i des d’allà féu viatges al Marroc, el 1871 amb Fortuny. Mort aquest, es retirà definitivament a Tànger, des d’on tornà a Reus a exposar, sense èxit de venda, el 1907.

Us recomanem visitar l’Exposició «Tapiró (Reus, 1836–Tànger, 1913)»  , al Museu de Reus fins al 31/05/2014.  La mostra inclou 52 dibuixos, aquarel·les i olis de tota la trajectòria de l'artista i una dotzena de documents i objectes personals, com la màscara funerària i la reproducció d'una mà que van arribar a Reus poc després de la seva mort gràcies a la intervenció del seu marmessor. La mostra es divideix en dos cicles temporals: un primer bloc del 23 de gener al 5 d’abril amb obres representatives de tota la seva trajectòria, i un segon cicle expositiu, del 9 d’abril al 31 de maig, que repassa sobretot l’etapa romana de Tapiró.  La mostra és comissariada pel professor d’Història de l’Art de la URV, Jordi Àngel Carbonell i es distribueix en tres àmbits: l’etapa de formació, l’estada a Roma i l’època de Tànger.

Jordi Àngel Carbonell, professor de la URV, especialista en pintura del segle  XIX. Doctor en història de l’art per la Universitat de Barcelona i és professor de la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona des del 1993. Ha estat responsable de l’ensenyament a la URV (2008-2012). Fou conservador de pintura dels segles XIX i XX del Museu Nacional d’Art de Catalunya (1992). Fou col·laborador de l’Institut Cervantes de Tànger (2000). Des del 2008 dirigeix el grup de recerca de la URV, «Del colonialisme al món global», que entre els anys 2008 i 2013 ha realitzat l’inventari del patrimoni artístic del Tànger dels segles XIX i XX.

ActualitatDimecres, 23 d'abril de 2014

1 | 2 | 3   Següent > Total pàgines: 6

Directe a
 
 
Destaquem
Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya